Militaire Bedevaart Lourdes 2014

TamaraEen bijzondere missie van een jonge veteraan.

 

Ik leef in een tijd waarin de werkdruk hoog is en het gezinsleven vol. Alle dagen waren goed gevuld, totdat ik onverwachts attent werd gemaakt op een uitnodiging tot het maken van de Militaire Bedevaartstocht naar Lourdes.

Mijn eerste reactie was: niks voor mij, ik ben te jong, te druk, vrouw, geen wekelijkse kerkganger en wat moet ik daar?
De uitnodiging liet mij echter toch niet los. Ik wilde graag met andere veteranen praten. De ervaringen konden mij helpen een nog betere nuldelijnshelper en coördinator te zijn en om te horen en zien of mijn vooroordeel reëel was.

Wat had ik een verkeerd beeld in mijn hoofd zitten! Er waren geen zware speeches en ik werd niet gedwongen alle programma onderdelen mee te maken.

Saamhorigheid is de kern van het verhaal. Je bent er één van de familie en iedereen steunt en helpt elkaar op elk gebied. Iedereen heeft een luisterend oor voor elkaar. Zelfs midden in de nacht. Ik heb nog nooit zoveel over mijn uitzending gesproken en emoties gevoeld van anderen, maar vooral die van mezelf.

De bijeenkomsten waren bijzonder. Het lopen van de kruisweg inspirerend, maar soms ook confronterend. De bijbehorende Bijbelverhalen, maar vooral de veteranenverhalen die erbij werden verteld, zorgden ervoor dat het plaatsbaar werd in mijn hoofd.

Ik heb veel uit mijn emotionele rugzak achtergelaten in Lourdes en mijn toekomstbeeld scherper gesteld. De tocht bleek een bijzondere missie te zijn met nieuwe inzichten en bijzondere nieuwe vriendschappen.

Ik zou iedereen willen adviseren om minimaal één keer de Militaire Bedevaartstocht mee te maken. Het is een bijzondere ervaring en slechter word je er niet van. Durf de uitdaging aan te gaan!

Ik heb in Lourdes geen wonderen mee mogen maken, maar ik ben wel wijzer geworden en een vooroordeel armer. Een bijzondere missie met een onverwachts bijzonder mooi einde, waarmee ik met volle moed mijn levenspad verder kan bewandelen.

Tamara Heijster-Mulder, Sergeant1 b.d., maar vooral veteraan                               Tamara Lourdes

BRON: Stichting Militaire Lourdes Bedevaart