Een gezelschap Haagse veteranen bezocht het Nationaal Militair Museum

Door: Michiel de Haan

IMG_2827

Het SIJV-gezelschap voor de Leopard tank die bij de ingang van het museum staat

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg: iedereen die een band heeft met de Nederlandse krijgsmacht moet er geweest zijn. Op zaterdag 16 juni bracht een gezelschap veteranen van de Stichting Initiatief Jonge Veteranen Den Haag (SIJV) met aanhang en andere vrienden een bezoek aan het museum. “Voor de jongens en meiden is een dagje uit altijd leuk,” zegt John de Roode, die de dag namens de SIJV organiseerde. “Veel van hen waren er nog niet geweest, bijvoorbeeld omdat ze geen eigen vervoer hebben. Dan is het mooi dat we samen zoiets kunnen doen.”

Een deel van het gezelschap kwam met een gehuurd busje vanuit Rijswijk naar Soesterberg. Anderen kwamen met hun eigen auto. Hoewel het museum deze zaterdag veel bezoekers trok, was het niet druk. Het gezelschap van de SIJV kon in alle rust op eigen gelegenheid de collectie bekijken. Het NMM heeft twee verdiepingen. Op de tweede verdieping vind je zalen die de geschiedenis van defensie en de verschillende krijgsmachtonderdelen belichten. Er hangen schilderijen, staan oude uniformen en veteranen vertellen er hun verhaal in foto’s en video’s. Ook is er een speciale tentoonstelling gewijd aan de missie in Uruzgan.

De benedenverdieping van het museum is een open ruimte met grote ramen waardoor je uitkijkt op de landingsbanen van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Hier staan grote voertuigen en artilleriestukken van oude kanonnen tot aan pantserhouwitsers. Aan het plafond hangt een verzameling vliegtuigen van de eerste Farman tot aan de F16, die de geschiedenis van de luchtmacht vertelt. Alles bij elkaar dus een ruime collectie, die het gezelschap van het SIJV volop gelegenheid bood om te genieten en om herinneringen op te halen. “Ons bezoek aan het NMM was zeker een succes”, zegt de Roode. “Het was een mooie en lekker relaxte dag.” Mede mogelijk gemaakt door het VI en de Voc’s.